Ana içeriğe atla

Dijital Zehir



Dijital Zehir

     Kabul etmek gerekir ki internet çağımızın en önemli buluşu. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile bilgiye ulaşmak ve bilgiyi paylaşmak artık çok daha kolay bir hale geldi; fakat bu her zaman iyi olmayabilir. Bu konuyu bir kaç başlık altında sizlerle paylaşmak isterim.

1. Bilgi Kirliliği

     Bilgiye ulaşım ve bilginin paylaşımının kolaylaştığını inkâr edemeyiz ama bilginin doğruluğu konusunda ne yazık ki aynı şeyi söyleyemiyoruz. İnternet üzerindeki birden fazla kaynak aynı konu hakkında farklı bilgiler verebiliyor. İki farklı internet sitesindeki aynı yemeğe ait farklı tarifler sizin için ciddi bir sorun oluşturmayabilir belki; ama bu kitleleri yönlendirebilecek derece de gerçeği yansıtmayan haberler, toplum sağlığını bozabilecek yayınlar ne yazık ki internet üzerinde mevcut.

     Aynı şekilde internet üzerindeki her yaşın erişimine uygun olmayan içerikler erişim sağlayan yaşını gerçekten teyit edebilecek güvenlik sistemine de sahip değil, bu durumda yetişen nesiller için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

2. Gizlilik Sorunları

     İnternet üzerindeki herhangi bir forum yada siteye üye olmak istediğinizde sizden adınız, soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, doğum tarihiniz gibi çeşitli bilgiler istenmekte. Dikkatinizi çekmek istediğim nokta, vermeniz istenilen bu bilgilerin çoğunun gereksiz bir şekilde sizden istenmiş olması.
         Sizden bu bilgileri isteyen kişilerin büyük olasılıkla bu bilgileri isteme sebebi 3. şahıslara sizin kişisel bilgilerinizi satabilmek; evet bunun üzerine ciddi bir pazar var. Sizi yerli yersiz arayan satış temsilcileri yada e-posta adresinize gönderilen reklam postaları; ve hatta dolandırılmanıza  ve kredi kartı bilgilerinizin çalınmasına neden olan virüslü e-postaların büyük bir bölümü internet üzerinde paylaştığınız kişisel bilgilerin kötü bir geri dönüşü. Bu tarz dolandırıcılıkların hedefi olmamak için kişisel bilgilerinizi güvenilirliğinden emin olmadığınız websiteleri ve forumlarla kesinlikle paylaşmamanızı öneririm. 

 3. Sosyal Medya Bağımlılığı

        İnternet ile birlikte hayatımızın büyük bir yenilikte sosyal medya. Adı sosyal medya olmasına rağmen daha çok asosyal bireyler yetişmesine bir oluşum haline geldi.

          Kitleleri bir araya getirmesi, aynı ilgi alanını paylaşan insanların birbirleri ile paylaşımlarda bulunabilmesini kolaylaştırması, eski arkadaşlarınızı bulabilmeniz ve bunlar gibi daha niceleri sosyal medyanın güzel yanları, bunların yanında bir o kadar da sağlıksız ne yazık ki. Öncelikle şunu unutmayın sosyal medya platformlarının kurucuları sizlerin hayatını umursamıyor onların umursadığı tek şey sizin üzerinizden kazandıkları para,  her biri sizi kendi platformlarına daha bağımlı hale getirmek için ciddi harcamalar yapıyor ve bu harcamalardan kat kat fazlasını sizin üzerinizden kazanıyorlar. 

            Bu sosyal medya platformları ceplerini doldururken siz neler kaybettiğinizi görmüyorsunuz. İnternet üzerinde sosyal olduğunuzu düşünebilir bunu büyük bir şevkle savunabilirsiniz ama yanılıyorsunuz, gerçek sosyal hayat bu değil ne yazık ki. Sosyal medya bağımlılığının zararları ile sandığınızdan daha tehlikeli; 

  • Sosyal medyada gezerken cep telefonu yada bilgisayar başında geçirdiğiniz vakit aileniz ile geçirebileceğiniz çok değerli zamanı elinizden alıyor.
  • Sosyal olduğunuz zannettiğiniz bilgisayar yada cep telefonu ile geçirdiğiniz sürede etrafınızda olanlardan genellikle habersiz oluyorsunuz. Büyüdüğünüz zannettiğiniz dünyanız aslında küçülüyor, çoğu kişi evde bazı günler bir oda içerisinden hiç çıkmadan hatta güneş ışığı bile görmeden sosyal medya da vakit geçiriyor ve bu durum yıkıcı etkileri olan depresyon ve psikolojik bozuklukları da beraberinde getiriyor.
  • Sosyal medyanın size kattığı alışkanlıklar ne yazık ki toplumsal değerleri ve hatta çoğu zaman vicdani sınırları siz farkında olmadan geçmenize neden oluyor. Örnek vermek gerekirse, sahip olduğunuz ürünlerle ilgili yada gıda içerikli paylaşımlarınız, alım gücü olmayan insanları ve ailelerini tahmin ettiğinizden daha kötü etkileyebilir.
  • Sistem insanları birbirleri ile yarışmaya iterken sosyal medya da bir kamçı görevi görüyor artık. Çoğunluk kendi hayatından memnun değil herkes bir başkasının hayatına sahip olmak istiyor. Yetinmekten bahsetmiyorum tabii ki; fakat sahip olduklarımızla mutlu olmayı unutmamalıyız, hayalini kurduğunuz hayatlar umduğunuz mutluluğu getirmeyebilir.

        Bu yazıyı paylaşırken niyetim; sizlere interneti uzak durmanız gereken bir platform olarak göstermek değil, sadece farkında olmadığınız tehditlere dikkatinizi çekmek istedim. İnternetin sayısız faydası olduğu gibi zararları olduğunu da aklınızdan çıkarmadan tüm iyi yönlerinden faydalanmanızı tavsiye ederim. Kontrolün siz de olmasına dikkat edin bu büyük denizin içerisinde boğulmayın yeter.

             Sizde görüşlerinizi yorumlarınızla paylaşın lütfen.       

Yorumlar